Principer för träning inom IFK Viksjö

”När det gäller övningar och metoder finns det miljoner, men principer är få. Den som förstår sig på principer kan framgångsrikt välja sina egna övningar och metoder, men den som försöker sig på övningar och metoder men ignorerar principer kommer få problem”
-Ralph Waldo Emerson

Medspelare/motståndare
Vi måste ha medspelare och motståndare i vår övningsdesign. Alla beslut och fotbollsaktioner i spelet sker i interaktion med andra på planen. Interaktion mellan medspelare och motståndare sker ständigt och måste representeras i träning.Representativt
Informationen som spelaren får av övningsdesignen bör vara representativ av spelet eller aspekterna av spelet vilket innebär att träningsmiljön ska avspegla en match.
Boll
Vi ska ha bollen med så mycket som möjligt i träning.
Konsekvens
Tappar jag/vi bollen och om jag/vi inte vinner den tillbaka kan motståndarna göra mål/poäng.
Alla aktiva
Undvik köer eller lång väntetid.
Riktning/ytor
Det måste finnas ytor för spelaren att förhålla sig till. Ytor att offensivt vinna och ytor för spelaren att defensivt försvara. De olika ytorna är centrala i fotbollsspelets dynamik. Spelaren måste träna mycket på att identifiera ytor och lära sig förstå hur man på bästa sätt utnyttjar ytorna i olika situationer. Spelet/övningen bör vara riktningsbestämd så ofta som möjligt. Spelaren bör alltså först vad som är framåt och vad som är bakåt i ytan/planen. Först då kan spelaren förstå vilka ytor som är attraktiva att vinna offensivt och vilka som är viktiga att försvara defensivt.